Home \ Nieuws

Groente, Fruit en Tuinafval, wat kan er allemaal in de groene container?(16-03-2017)

De groene GFT container, daar kan heel wat in! Om de week komen we de groene GFT container bij u legen. U kunt er veel in kwijt: al het keukenafval, van schillen tot botjes. Maar ook tuinafval, onkruid, gesnoeide takken etc. Wist u dat ook eventuele etensresten erin mogen? Maar ook bijvoorbeeld mest van kleine huisdieren als konijnen en hamsters.

Jaarlijks zamelen we in de gemeente Barneveld 6700 ton (6.7 miljoen kilo) GFT in met de groene containers. Dat is een prima prestatie, maar we weten dat er in de grijze restafvalcontainer nog steeds GFT afval zit dat eigenlijk in de groene container thuishoort. Al het GFT dat we inzamelen bij de gemeente Barneveld  wordt vergist of gecomposteerd. Bij vergisten ontstaat er biogas en bij composteren ontstaat er compost.

Wel bij het GFT

Niet bij het GFT

Aardappelschillen

As uit de asbak, open haard of barbecue

Bloemen en (kamer)planten

Dode (huis) dieren

Doppen van pinda’s en noten

Haren van mens en dier

Eierschalen

Kaaskorsten met plastic

Etensresten (gekookt, gebakken, rauw)

Kattenbakkorrels (wel met Milieukeur)

GFT zakken

Kauwgom

Kaaskorsten zonder plastic

Kunstmest

Keukenpapier met voeding vervuild

Kurken

Koffiedik en koffiefilters (maar geen koffiepads)

Lucifers

Mest van kleine huisdieren (cavia, konijn)

Luiers

Olie en vet (maar lever frituurvet gescheiden in bij de milieustraat)

Oasis

Schillen van groente en fruit

Papier

Losse thee

Poep van honden en katten

Tuinafval

Schelpen (bv mosselen)

Visgraten en botjes

Sigarettenpeuken en as

Zakken/verpakkingen met Kiemplantlogo of OK compostlogo (niet op eigen composthoop)

Zand en vogelkooizand

TIP: Heeft u al de app afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal gedownload? Deze is zowel voor Android als IOS beschikbaar. Als u het materiaal of voorwerp invult dat u weg wilt gooien, ziet u direct in welke afvalcontainer het moet.

Voorkom vieze luchtjes door GFT

U kunt heel eenvoudig vieze luchtjes van GFT-afval tegengaan  Leg bijvoorbeeld een stukje krantenpapier op de bodem van de GFT container. Dat neemt vocht op en in de winter helpt het ook tegen vastvriezen. Heeft u vis- of vleesresten over? Stop ze in een klein stukje keukenpapier of krant, dat scheelt veel in de stankoverlast.

Vaak merken we dat etensresten in de grijze restafvalcontainer worden gegooid. Dat veroorzaakt stank en overlast, zeker wanneer de grijze container vanaf dit najaar een keer per vier weken geleegd gaat worden. U kunt gewoon gebruik maken van de GFT container voor deze afvalresten. Deze zal ook in de nieuwe situatie een keer per twee weken geleegd worden. In de wintermaanden december, januari en februari kan het wel voorkomen dat de GFT container eenmaal per vier weken wordt geledigd.

Tweede gratis GFT container
Al meer dan 600 huishoudens hebben een tweede extra GFT container aangevraagd. Heel praktisch, vooral als je een grote tuin hebt. Het is nog steeds mogelijk een tweede gratis GFT container van 240 liter aan te vragen, dat kan via het formulier op de website. Vanwege deze grote vraag heeft de gemeente extra GFT containers besteld. Het kan nog minstens drie a vier weken duren voordat de containers geleverd worden en wij ze bij u kunnen brengen.

Proef gescheiden inzameling keukenafval bij appartementen
Binnenkort willen we starten met een proef bij appartement bewoners om het keukenafval apart in te zamelen. We zijn daarom op zoek naar VVE’s die graag mee willen werken om het mogelijk te maken keukenafval apart in te zamelen bij appartement bewoners. Omdat de ruimten in en om de appartementen allemaal heel verschillend zijn zullen het maatwerkoplossingen worden. Wilt u graag meedoen aan deze proef? Meld u aan via afval@barneveld.nl

Vragen & informatie
Heeft u nog vragen over de GFT inzameling of wilt u meer informatie? Mail dan naar afval@barneveld.nl of bel naar de gemeente Barneveld telefoonnummer 14 0342 (netnummer niet nodig).

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld