Kunstgrasvelden

Naar aanleiding van alle aandacht over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden wil de gemeente Barneveld inwoners graag informeren over het gebruik van de met rubberkorrels (rubbergranulaat) ingestrooide kunstgrasvelden.

Welke kunstgrasvelden?

De kunstgrasvelden van de voetbalverenigingen in Barneveld (SDVB en VVB), Terschuur (Terschuurse Boys), Voorthuizen (VVOP) en Stroe (VV Stroe) en Korfbalvereniging Revival (Terschuur) zijn met rubbergranulaat ingestrooid. Wethouder D.J. Dorrestijn-Taal en vertegenwoordigers van deze sportverenigingen hebben met elkaar gesproken over het besluit van het college om – tot het moment dat het nadere onderzoek van het RIVM is afgerond – geen nieuwe rubberkorrels op kunstgrasvelden in te strooien.

De sportverenigingen zijn met de gemeente van mening dat weliswaar door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM en de KNVB niet is aangegeven dat de huidige kunstgrasvelden een gevaar voor de volksgezondheid zijn, maar dat het, vanwege het lopende onderzoek van het RIVM, verstandig is om nu geen nieuwe rubberkorrels op de kunstgrasvelden in te strooien. Als het onderzoek is afgerond en de uitkomsten bekend zijn, bekijken gemeente en sportclubs wat daarna moet gebeuren. Het dagelijks onderhoud – zoals het vegen van de velden – blijft vanwege het gebruik van de velden wel gebeuren.

Advies

De gemeente Barneveld volgt daarmee het standpunt van de GGD Gelderland Midden en het RIVM met betrekking tot het sporten op kunstgras met rubbergranulaat. De GGD en het RIVM zien momenteel geen reden om te stoppen met sporten op deze velden. Inmiddels heeft Minister Schippers het RIVM verzocht om extra onderzoek te doen. Wij blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen en zullen indien nodig tijdig actie ondernemen.

Veelgestelde vragen

Op de site van het RIVM is een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden geplaatst. Deze lijst wordt regelmatig aangepast en bevat actuele informatie. Wij adviseren gebruik te maken van deze link zodat u altijd beschikt over juiste en actuele informatie.

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld