Gastvrij Barneveld

Nog altijd wordt het nieuws bepaald door vluchtelingen die vanuit het Midden-Oosten en Afrika – op zoek naar een (tijdelijk) thuis – ons continent Europa proberen te bereiken. Vele honderdduizenden lukt het om naar hier te komen, vaak over lange afstanden en langs onveilige routes.

Vluchtelingen die ons land bereiken, worden opgevangen in Ter Apel of Gilze-Rijen. Na een korte procedure krijgen vluchtelingen, die in ons land mogen blijven, een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. Zij zijn daarmee statushouders geworden.

Het Rijk verdeelt vervolgens, samen met het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers), de statushouders over de gemeenten in Nederland. Dat gebeurt op grond van het inwonersaantal van de gemeente. De Huisvestingswet verplicht gemeenten om voor deze statushouders huisvesting te regelen. Van gemeenten wordt veel gevraagd om dit voor elkaar te krijgen.

Wat betekent dit voor Barneveld?

De gemeente Barneveld is verplicht om in 2016 en 2017 250 statushouders te huisvesten. We werken goed samen met Woningstichting Barneveld (WSB). De gemeente onderzoekt ook andere mogelijkheden om statushouders in één van de kernen van de gemeente Barneveld te kunnen huisvesten.

Wat kunt ú doen voor vluchtelingen?

Wij waarderen het dat veel inwoners van onze gemeente bewogen zijn met het lot van vluchtelingen. Wij begrijpen dat velen in onze samenleving ‘iets’ voor vluchtelingen willen doen. Dat past ook wel bij het karakter van onze gemeenschap. Wij hebben immers oog, oor en hart voor mensen in nood.

Wij hebben met VluchtelingenWerk Barneveld overlegd waar de meeste behoefte aan is. Wij vatten dat hieronder samen.

  • Vrijwilligers – die zich beschikbaar stellen om statushouders die naar onze gemeente komen, letterlijk en figuurlijk, bij de hand te nemen om hen zo goed mogelijk in onze gemeenschap te laten integreren.
  • Huisvestingsmogelijkheden – om de extra stroom statushouders te kunnen huisvesten.

Word vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Barneveld!

Neem voor de mogelijkheden contact op met VluchtelingenWerk Barneveld, T 0342-421889.

Meld uw ideeën over huisvestingsmogelijkheden

We zijn voor extra huisvestingsmogelijkheden op zoek naar grotere panden die geschikt zijn (of die geschikt kunnen worden gemaakt) voor de opvang van statushouders. Hoe vriendelijk ook aangeboden, maar een enkele slaap- of zolderkamer is op dit moment minder geschikt. Uw ideeën over grotere opvanglocaties kunt u mailen naar gastvrij@barneveld.nl.

Wij bekijken iedere aanmelding zorgvuldig en u ontvangt altijd een reactie. Wij wijzen u erop dat u onder andere vanwege het aantal reacties of het checken van de mogelijkheden misschien niet direct antwoord krijgt, maar wij doen onze uiterste best om u snel te laten weten of uw idee haalbaar is en wat er vervolgens gaat gebeuren.

Meer informatie

Wij kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van het bovenstaande meer informatie wenst. Wij verwijzen u in eerste instantie naar de onderstaande lijst met vragen en antwoorden. Mogelijk staat uw vraag daartussen en vindt u ook het gewenste antwoord.

U kunt ook contact opnemen met de gemeente Barneveld via T 14 0342 (netnummer niet nodig) of per e-mail: gastvrij@barneveld.nl.

Handige websites

Wij maken u ook graag attent op de onderstaande handige websites:

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld